Veel gestelde vragen

Algemeen
Ben ik te oud voor een ortho-behandeling?

Niemand is te oud voor orthodontie. Veel volwassenen hebben zich hun hele leven gestoord aan hun gebit en durven niet voluit te glimlachen. Waarom geen komaf maken met dit schaamtegevoel? Onze oudste patiënt is 60 jaar en uitermate tevreden dat ze de stap naar orthodontie nog gezet heeft.

Waarom reeds vroeg starten met een behandeling?

Soms is het nodig om een orthodontisch probleem reeds vroegtijdig aan te pakken om grotere problemen naar later toe te vermijden. De juiste leeftijd voor zo’n vroege behandeling verschilt van kind tot kind maar de mutualiteit baseert zich wel op een bepaalde leeftijd voor de terugbetaling ervan.

Om twee schijven van de mutualiteit terugbetaald te krijgen moet er met een vroege behandeling gestart worden voordat uw kind 8,5 jaar wordt, moet de behandeling minimum 6 maanden duren en moet deze afgerond zijn voordat uw kind 9 jaar wordt. Indien er gestart wordt tussen 8,5 jaar en 9 jaar heeft u nog recht op één schijf van deze terugbetaling.

In sommige gevallen is het op de leeftijd van 8,5 of 9 jaar nog niet nodig om met iets van apparatuur te starten. In dat geval is deze terugbetaling dan ook niet van toepassing.

Wanneer moet ik voor de eerste keer op consultatie komen?

Je kan op om het even welke leeftijd op eerste consultatie komen. Indien het nog te vroeg is, zullen we zeker geen behandeling opstarten maar raden we aan om het gebit en de groei op regelmatige basis te laten opvolgen. Hou wel rekening met de leeftijd van 8,5 jaar en 15 jaar (zie orthodontische behandeling).

Waarom is er retentie nodig na de orthodontische behandeling?

Je mond is net als de rest van je lichaam onderhevig aan veranderingen en verouderingen. Om te zorgen dat het bereikte eindresultaat behouden blijft, is het dus nodig de tanden gedurende een hele periode vast te houden. In samenspraak met de orthodontist kan dit op een bepaald moment stelselmatig afgebouwd worden. Een plastieken retainer biedt ook een bescherming voor het glazuur, zeker bij personen die veel knarsen.

Moet ik nog naar de gewone tandarts als ik in behandeling ben bij de orthodontist?

Ja, dit is heel belangrijk! Als de orthodontist een gaatje opmerkt, zal hij dit zeker doorgeven aan de tandarts maar hij zal het niet actief controleren. Onze praktijk heeft hier bovendien niet de gepaste materialen voor.

Waarom werken jullie niet met ‘gekleurde’ blokjes?

Bij ‘gekleurde’ blokjes wordt de draad in de blokjes vastgehouden d.m.v. een gekleurd elastiekje. Ondertussen is er een nieuwe soort blokjes waarbij de draad wordt vastgehouden door een metalen schuifje dat open en dicht gaat. Uit ervaring weten we dat deze blokjes vlotter werken en gemakkelijker te poetsen zijn wat zorgt voor een sneller verloop van de behandeling.

Plaatsen jullie ook blokjes aan de binnenkant van de tanden?

Ja. Op vraag van de patiënt kan dit zeker. Hou er wel rekening mee dat deze afspraken steeds gepland worden tijdens de schooluren omdat ze iets meer tijd in beslag nemen. Aarzel niet om ons te contacteren indien je hierover vragen hebt. Zie www.incognito.net.

Wat als ...
… er een blokje los is?

Bel ons om te informeren wat je het best doet. Waarschijnlijk krijg je een nieuwe afspraak, zeker als je volgende afspraak nog ver weg ligt. Kan je niet onmiddellijk bij ons terecht, dan kan je het blokje afschermen met orthodontische was of een nat plukje watten. Ook al heb je de volgende dag of een van de komende dagen al een afspraak vastliggen, laat ons toch even iets weten zodat we voldoende tijd kunnen voorzien om het blokje terug te plaatsen.

… er een bandje (ringetje) rond mijn kies los zit/gebroken is?

Bel ons om te informeren wat je het best doet. Waarschijnlijk krijg je een nieuwe afspraak, zeker als je volgende afspraak nog ver weg ligt. Indien het ringetje volledig losgekomen is, mag je het uiteraard uit de mond verwijderen. Wees altijd voorzichtig zodat je de apparatuur niet beschadigt. Ook al heb je de volgende dag of een van de komende dagen al een afspraak vastliggen, laat ons toch even iets weten zodat we voldoende tijd kunnen voorzien om het bandje terug te plaatsen.

… de draad van mijn blokjesbeugel achteraan prikt?

Indien dit in het weekend gebeurt, kan je orthodontische was of een nat plukje watten aanbrengen op het scherpe puntje van de draad. Tijdens de werkweek kan je ons bellen om een ‘spoedafspraak’ te maken zodat we deze draad kunnen bijknippen/bijplooien. Urgentieafspraken zullen meestal plaatsvinden tijdens de schooluren.

… mijn retentiebeugel gescheurd is?

Bel ons om een afspraak te maken om de beugel bij te laten werken of een nieuwe afdruk te laten nemen. Draag de kapotte beugel wel steeds correct tot je je nieuwe bent komen uithalen. Wacht niet te lang voor je je beugel laat vervangen om te voorkomen dat de tanden zich terug verplaatsen.

… mijn retentiedraad los zit?

Bel ons onmiddellijk om een afspraak te maken om deze retentiedraad terug te kleven. Deze afspraak gebeurt steeds tijdens de schooluren omdat er voldoende tijd nodig is om deze draad juist terug te plaatsen. Het is belangrijk dat de draad zo snel mogelijk teruggekleefd wordt om te voorkomen dat de tanden zich terug verplaatsen.

… er iets stuk is aan mijn uitneembare beetcorrector?

Er zijn verschillende mogelijkheden: Er is een haakje afgebroken -> als je er geen last van hebt en de beugel blijft nog goed zitten, dan mag je hem gewoon verder dragen tot aan je volgende afspraak. Heb je toch last van het scherpe puntje, bel dan even om een afspraak te maken. Mijn beetcorrector is gebroken -> Maak een afspraak om de beugel te laten herstellen. We vragen meestal ook om de gipsmodellen van het labo terug mee te brengen indien we een nieuwe beugel moeten laten maken.

… ik niet meer weet hoe ik mijn elastieken moet dragen?

Bel ons even op, meestal kan je telefonisch verder geholpen worden. Geraak je er echt niet aan uit, dan geven we je een afspraak om het in de praktijk opnieuw te kunnen uitleggen.

… mijn forsusveer los zit?

Bel ons om een afspraak te maken om de veer terug te plaatsen. Heb je na het plaatsen van de veer last van een opgezwollen wang dan kan je ook best bellen voor een snellere afspraak. Urgentieafspraken zullen meestal plaatsvinden tijdens de schooluren.

… ik mijn beetcorrector/nachtbeugel kwijt ben?

Neem onmiddellijk contact met ons op om een nieuwe beugel te laten maken.

… ik met andere twijfels of vragen zit?

Bel 014/43 38 58 of mail info@orthohenckens.be ons! We helpen je graag verder…

Links